Uzmanincelemesi.com, Gelir Ortakları tarafından yaratılan program aracığıyla çeşitli reklam programları ile işbirliği yaparak web sitelerine reklam gelirlerinden ve reklam linklerinden para kazanma şansı verir.
En İyi klimalar 2024
Eviniz veya ofisiniz için en iyi klimayı bulmak karmaşık olabilir. İlk başta genellikle kafa karıştırabilecek kadar birçok farklı tip ve çeşit klima vardır. Klimalar kapasitelerine, montaj yöntemlerine, yapılarına ve diğer faktörlere göre sınıflandırılır.
Mesela, klimaları kapasitelerine göre karşılaştırırken, 6.000-20.000 BTU(İngiliz termal üniteleri) arası ev kullanımı aralığı iken, 12.000-50.000 BTU iş yeri ve 30.000’den fazla BTU olanlar endüstriyel klimalar olarak sınflandırılır.
Nasıl monte edildiklerine bakıldığında, klimalar taşınabilir, duvara monte, zemine monte, pencere, tavan, kanala monte veya split klima sistemleri olarak tanımlanabilir.
Bununla birlikte, klimaları kategorilere ayırmanın temel yolu, yapılarını incelemekten geçer.
Farklı klima tipleri
Tüm klimalar, farklılıkları ne olursa olsun, aynı prensip ile çalışırlar – bir soğutucu akışkan sıvıyı bir bobin setinden (ısı toplar) başka bir bobin setine (ısıyı dağıtan) aktarır. Bu bileşenlerin nereye ve nasıl dahil edildiği klimanın tipini tanımlar.
Monoblok Klimalar
Tüm monoblok klima ünitelerin ortak özelliği, tüm bileşenlerinin tek bir gövde kabuğuna yerleştirilmesidir, bu nedenle – “monoblok” olarak adlandırılmıştır. Tüm monoblok klimalar kapalı bir alanın içine yerleştirilmek üzere tasarlanmıştır, ancak hepsinin sıcak havayı dışarı çıkaran bir hava borusu vardır.
Bunun yanı sıra, monoblok klimalar birbirinden çok farklı olabilir ve çeşitli alt tipleri vardır:
- Taşınabilir/mobil monoblok klimalar. Genellikle silindirlere yerleştirilen bu klimalar evinizin veya ofisinizin içinde farklı mekanlarda kullanabileceğiniz şekilde üretilir. Hava egzoz boruları ~ 2-3 metre uzunluğundadır ve genellikle 9.000 ila 12.000 BTU’luk düşük bir kapasiteye sahiptir.
- Zemin üstü monoblok klimalar. Portatif olanlar gibi, zemine monte edilmiş klimalar da benzer bir kapasiteye sahiptir, ancak sabit olarak üretilmiştir. Zemine ve dış duvarlara monte edilirler. Genellikle dışarıda duvarın içinden uzanan 2 egzoz hava borusu vardır.
- Duvara monte monoblok klimalar. Bu klimalar, yukarıdaki klimalara benzer kapasiteye sahiptir, ancak dış duvara monte edilir. Bunlara bazen “Yüksek duvarlı klimalar” denir.
- Pencere monoblok klimalar. İlginç bir varyasyon olan pencere klimalarının kurulumu herhangi bir duvar çalışması gerektirmediği için daha kolaydır. Oldukça gürültülü olabilirler ve bir pencerenin kullanımı engelledikleri için bu günlerde nadiren kullanılırlar.
Split Klimalar
Bu ürünler en yaygın klima türüdür. Split klimalar aynı prensiple çalışır, ancak ısı toplama ve ısı dağıtma bobinleri, biri iç mekan diğeri dış mekan olmak üzere iki bölüme ayrılır. İkiye bölünmüş klima gövdesi bakır hava delikleri ve elektrik kablosuyla bağlanır. Kompresörleri dışarıda olduğu için monoblok klimalardan daha az gürültülüdürler.
Monoblok klimalarda olduğu gibi, split klimalar birkaç farklı tipi vardır:
- Duvara monte split klimalar. Monoblok klimalar gibi, sadece biri dışarıda diğeri içeride olmak üzere iki bölüme ayrılmıştır.
- Zemine monte split klimalar. Bunlar da monoblok klimalara benzer, ancak bobinleri iki gövdeye ayrılır. Buradaki başka bir fark, zemine monte edilmiş bölünmüş klimaların Sütun split klimalar ve Kabin split klima olmak üzere iki alt kategoriye daha ayrılabilmesidir – buradaki temel farklılık şekilleridir.
- Taşınabilir/mobil split klimalar. Bu modeller genellikle taşınabilir monoblok klimalardan daha yüksek bir kapasiteye sahiptir, ancak iki ayrı bölüm olduklarından daha az taşınabilirdir. Yine de, hem güçlü hem de taşınabilir bir klima istiyorsanız, son derece kullanışlıdırlar.
- Kanala monte split klimalar. Önceden mevcut kanallı hava sistemlerine sahip evler için iyi bir seçenektir. Bu klimalar hava kanalının üzerine basitçe monte edilir. Bunlara genellikle “kanal” veya “merkezi” klima denir.
Çoklu Split Klimalar
Split klimaların ve çoklu split klimalar tek bir dış bölüme birden fazla iç bölüm eklenebilen klima modellerdir. Birden fazla yakın fakat ayrı odalarda klima istediğinizde iyi bir seçenek olan çok bölmeli klimalar çok daha güçlü kondenser ünitelerine sahiptir.
Bu klimaların başka bir avantajı, farklı iç üniteler ile kullanabilmeleridir. Her biri farklı 4 iç gövdeye sahip çok bölümlü bir klima sisteminiz olabilir – biri duvara monte, biri yere monte edilmiş bir sütun, biri yere monte edilmiş bir ünite ve biri tavan kaseti olabilir.
Klima alırken nelere dikkat etmeliyim?
İhtiyaçlarınız için en iyi klimayı seçmek, birkaç temel faktörü dikkate almak anlamına gelir:
Kapasite
Çözülmesi gereken ilk ve en kolay problem, klimanızın ne kadar güce sahip olmasını istediğinizdir. Sadece evinizin veya ofisinizin metrekaresini ölçün ve kaç BTU’ya ihtiyacınız olduğunu hesaplamak için kullanın.
İnşaat türü
Monoblok, split mi yoksa çoklu split mi?
Çoklu splitler genellikle çok sayıda klima kapasitesinin ihtiyaç duyulduğu büyük ofisler veya evler içindir.
Monobloklar genellikle tek odalı ofisler, bodrum katları, garajlar ve tavan araları gibi küçük alanlar için kullanılır.Karmaşık bir kurulum istemiyorsanız harika bir çözümdür.
Split klimaların çoğu ev ve ofis için tercih edilen mükemmel bir seçimdir.
Duvara mı, zemine mi, tavana mı pencereye mi monte edilmeli?
Dikkate alınacak bir sonraki önemli nokta, klimanızın kurulmasını istediğiniz yerdir. Pencere klimaları oldukça gürültülü olabileceğinden ve tavan klimalarının kurulumu genellikle daha karmaşık olduğundan duvara ve zemine monte klimalar çoklukla kullanılan yöntemdir.
Yararlı olabilecek ekstra özellikler
Temel noktaları düşündükten sonra, geri kalanı ayrıntıları anlamak ayrı konudur:
- Fiziksel boyut ve şekil – klimanızın ne kadar büyük olmasını istiyorsunuz, nereye yerleştirmek istiyorsunuz?
- Gürültü – gürültü, bodrum katlarında, garajlarda ve çatı katlarında nadiren bir sorundur, ancak konut ve ofis alanlarında sıkıntı yaratabilir.
- Estetik – diğer birçok cihaz gibi, klimalar da iç tasarımınıza daha iyi uyum sağlamak için farklı tasarımlara ve renklere sahiptir.
- Isı pompası – klimanızı sadece soğutma için değil, ısıtma için iyi olmasını istiyorsanız, iyi bir ısı pompası olan bir modeli tercih edebilirsiniz.
- Enerji yıldızı derecesi – bu derecelendirme klimanızın enerji tüketiminin verimliliğini gösterir. Klimanızın çalışması için elektrik giderini optimize etmek istiyorsanız, yüksek Energy star derecesine sahip bir model seçin.
- Ek özellikler – en önemlisi, klima sisteminizin sahip olmasını istediğiniz ek özellikleri göz önünde bulundurun. Bunlar uzaktan kumanda, ayarlanabilir fan hızı, hava yönü kontrolü, farklı hava filtreleri, saat ve programlanabilir zamanlayıcı ve daha birçok özellik içerebilir.
Klimalar nasıl çalıştığı hakkında söylenebilecek birçok şey var. Günün sonunda, eviniz veya ofisiniz için en iyi klimayı bulmak, kapasitesini, başlangıç fiyatını, tipini ve modelini, kurulumunu, enerji tüketimini, tasarımını ve diğer tüm özelliklerini hesaplamak ve dikkate almak anlamına gelir. Bununla birlikte, ihtiyaçlarınız için en uygun olanı bulursanız, eviniz veya ofisiniz için yaptığınız en iyi satın almalardan biri olacaktır.